Det är möjligt att minska energiförbrukningen i stora affärslokaler med hjälp av korrekt inreglering och korrekta inställningsvärden. Det spelar en nyckelroll att värme, ventilation, belysning, vattenförbrukning, kylning och eluppvärmningar är anpassade enligt behovet och korrekt inställda. Instruera, uppmuntra och involvera även fastighetens användare i energibesparingen.
Med åtgärder från fastighetsanvändarnas sida kan man även påverka, speciellt förbrukningen av användarel. Det lönar sig alltså att diskutera öppet om vinterns situation och instruera dem om möjligheterna att spara i den egna förbrukningen, poängterar ledande expert Harri Heinaro på Motiva.
Direkta besparingar, som just nu behövs, kan uppnås genom att förstå en fastighets individuella tekniska möjligheter och vilka behov fastighetens nuvarande användning ger upphov till. Energibesparingschecklistor är till stor hjälp för en systematisk genomgång av dessa möjligheter och för att hitta små energibesparingsbäckar”, konstaterar Raklis tekniske chef Mikko Somersalmi.
Ta de bra tipsen i bruk och säkra att fastigheten fungerar energieffektivt och energibesparande i vinter.
Tips för att spara energi i affärslokaler
Värme
Ställ in inomhustemperaturerna enligt behov och användning:
- Ställ in underhållsvärme i tomma lokaler och temperatur enligt arbetet i arbetslokalerna (+20–21 °C). Beakta ändå temperatur rekommendationerna för arbetslokaler. Gå också igenom temperaturnivåerna i så kallade sekundära utrymmen såsom exempelvis bilhallar och förråd och sänk dem i mån av möjlighet.
- Minska börvärdet i reglerkurvan för värmen en grad i sänder och följ med inomhustemperaturerna, sök minimum.
Säkra värmeanordningarnas funktion:
- Kontrollera värmenätets reglerventiler, följ med funktionen och säkra att framledningsvattnets temperatur är i enlighet med börvärdet.
- Ställ in cirkulationsvärmarnas börvärden på måltemperaturen och beakta var sensorn är placerad.
Ventilation
- Ställ in drifttiderna enligt utrymmenas faktiska användningstider, differentiera starttiderna. Säkra ändå alltid en tillräcklig ventilation.
- Programmera och ställ in luftflöden enligt behovet, utnyttja deleffekter i tidsprogrammen.
- Säkra värmeåtervinningsaggregatens funktion t.ex. två gånger under uppvärmningssäsongen. Kontrollera också att värmeåtervinningsaggregaten är rena och täta och att halten av vätska i värmeåtervinningsaggregaten är korrekt.
- Ställ in tilluftstemperaturerna på en korrekt nivå (max +19 °C). Man värmer utrymmena med värmenätet, inte med ventilationen. Kontrollera även övriga inställningar och regleringarnas funktion.
- Kontrollera ventilationsenheternas användning av cirkulationsluft och inställningsfunktionen. Kontrollera också om användningen av överluft är ändamålsenlig.
Belysning
- Släck all onödig belysning och stryk onödig användning från tidsprogrammen. Instruera lokalernas användare om användningen av belysningen.
- Kontrollera behovet av samtidig användning av punkt- och allmänbelysning och energieffektiviteten i belysningen som helhet.
- Kontrollera att de ljussensorer som styr utom- och inomhusbelysningen är rena samt deras inställningar.
Eluppvärmningar
- Säkra att takavloppens, takrännornas, rampuppvärmningarnas, lastbryggornas, områdesuppvärmningarnas, biluppvärmningsstolparnas och frostskyddskablarnas styrningar fungerar och har energieffektiva börvärden.
- Begrunda behovet att värma basturna och deras temperaturnivåer (+70–80°C) samt tidsinställ dem i enlighet med behovet.
Kylning
- Kontrollera kylningsaggregatens samt nätens börvärden och gångtillstånd (klarlägg behovet att ändra på gångtillståndet, om inställningen är under +15°C), differentiera starterna.
- Säkra att utrymmena kyls bara när det föreligger faktiskt behov under uppvärmningssäsongen. Ingen överlappande värmning/kylning.
- Kontrollera kylningens börvärden och funktion i olika slags anordningslokaler.
Instruera, uppmuntra och involvera fastighetens användare – personalen samt lokalernas hyresgäster – att spara energi och meddela om eventuella energibesparingssätt.
- Det är bra att med lokalernas hyresgäster gå igenom även deras möjligheter att spara energi i deras egen verksamhet och sporra dem att ta i bruk energisparande tillvägagångssätt.
Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda och energieffektivitet sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. VVS Föreningen deltar i Kommunikationsforumet för husteknik. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet. Kommunikationsforumet för husteknik är en partner i den riksomfattande kampanjen Snäppet svalare.
www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi
Mer information:
Ledande expert Harri Heinaro, Motiva Ab, tfn 09 6122 5016
Teknisk chef Mikko Somersalmi, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry, tfn 040 720 7645