Europeiska VVS-föreningarnas förbund REHVA har publicerat en sammanfattning (REHVA guidance document) om hur Coronaviruset (SARS-CoV2) kan sprida sig och hur man hindrar det i byggnader samt öppnat en webbsida om Coronaviruset (COVID-19 guidance webpage). Websidan uppdateras aktivt.
REHVA har nu specificerat anvisningarna. Fastän man i WHO:s vetenskapliga sammanfattning 29.3.2020 anser att spridning av viruset via luften inte är av betydelse, förutom då man sköter patienter, finns det allt mer bevis för att luftsmitta är möjligt även i andra situationer. REHVA:s anvisningar utgår från det att även en liten risk bör beaktas. Att undvika närkontakt och en ha god handhygien är dock primära åtgärderna i att förebygga spridning.
I specifikationerna av REHVA:s anvisningar har man ingripit speciellt läckagen i roterande värmeväxlare, som kan vara t.o.m. 20 % av tilluftflödet. I Finland förekommer denna typ av läckage inte just alls, i motsats till övriga Europa, eftersom man hos oss har som praxis att ha högre tryck på värmeväxlarens tilluftsida. REHVA:s anvisningar behöver inte följas i detta avseende i Finland, förutsatt att tilluftssidans tryck verkligen är större än frånluftsidans.
Användning av kontinuerlig (24/7) ventilation kan vara en överdimensionerad säkerhetsåtgärd. Ventilationen spelar dock en central roll i avlägsnande av eventuella virus i inneluften, varför effektiv ventilation är viktig. Med att förlänga ventilationens gångtider med två timmar före och två timmar efter byggnadens användning kan man i Finland, med byggnader som generellt har effektiv ventilation, normalt avlägsna föroreningarna från utrymmet. Rengöring av utrymmen är viktigt för att undvika spridning av virus.
I rapporten går man först igenom virusets spridningsvägar
- I kontaktsmitta kan viruset spridas via ytor från en person till en annan via beröring, viruset kan leva på ytor flera dygn.
- Droppsmitta, via att en sjuk person sprider droppar då hen nyser, hostar eller talar. Dropparna sprider sig endast 1–2 meter, varefter även vattnet i dem avdunstat.
- Viruset som blir kvar kan spridas som sådant eller fastna på partiklar i luften och spridas med dem. Man är ännu osäker på betydelsen av luftsmitta, men under SARS-epidemin var betydelsen signifikant.
- Än så länge har betydelsen av droppar som uppstår vid spolning av WC inte beaktats. De var en signifikant smittväg under SARS-epidemin, men har inte konstaterats i samband med Covid-19 epidemin, åtminstone ännu.
REHVA: s sammanfattning gäller särskilt virus som rör sig med luftströmmar. I sammanfattningen lyfts följande aspekter upp, gällande spridningen av Corona-viruset, som berör fastighetsanvändningen:
- tillräcklig kontinuerlig ventilation 24/7 minskar exponeringen, men även ”sköljning” av utrymme i några timmar kan ha samma effekt, då man även skött om städning
- så mycket utomhusluft som möjligt till ventilationen
- ingen cirkulationsluft
- fönstervädring kan användas för att öka ventilationen, speciellt i byggnader med självdragsventilation
- luftfuktigheten påverkar inte viruset, fuktigheten kommer endast att bromsa viruset när relativ luftfuktighet överstiger 80 %
- rumstemperaturen är irrelevant, temperaturen påverkar viruset först när temperaturen är över 30 °C
- låg luftfuktighet minskar andningsvägarnas resistens mot viruset, men det finns inget behov av luftfuktighetskontroll
- undvik regenerativ värmeåtervinning under epidemin på grund av eventuella läckor, ifall frånluftsidans tryck är större än tilluftsidans
- rengöring av kanaler är inte relevant för spridningen av viruset (små partiklar rör sig med luft och fastnar inte på ytor)
- ventilationssystemets filter har inte betydelse för spridning av viruset (partikelstorlek 80-160 nm), filtrering av uteluft har ingen betydelse då uteluft inte är en källa för virus
- med rumsspecifika luftrenare kan man påverka viruskoncentrationen i rumsluften, förutsatt att filtret är av HEPA-nivå
Text skriven av emeritusprofessor Olli Seppänen (översättning till svenska: Siru Lönnqvist).
Texten uppdaterad 1.4.2020.